Åren som gått

Copyright: Ruskus kennel 2005-2014 Vi lånar inte ut några bildet till Stallet.se och likande sidor.

 

Åren som gått!

 

 

Året 2016

 

 

Ännu ett år har gått och vilket år!!

Både dåligt och bra!!

 

En av de tråkiga sakerna som hände under året var att Merlot inte blev parad så det blev inga nya ruskusar.

Bara några få av våra mål har uppnåtts, Och precis som 2015 beror det på att jag varit sjuk, och att Mats opererats för cancer 2 gånger.

 

Vi har i alla fall gjort en del på tävlingsbanorna i år.

 

I lydnaden gjorde Merlot 4 officiella starter i Lydnadsklass I med Birgitta som förare de bröt en gång sedan blev det 1st 3:e pris, 1st 2:a pris och 21 st 1:a pris. I och med 1:a priste så blev hon även LP1. På KM blev det 99,5p av 160 möjliga och en 10:e plats.

 

Merlot och jag har gjort en start i TJP. men ett 0:e pris som bästa resultat. Detta på Specialen.

 

Viltspår: Vi har inte gått några viltspår alls i år.

 

Rallylydnad: Merlot och jag har startat några gånger i RLD F, men det räckte aldrig riktigt ända fram till uppflyttningspoäng.

Segra har startat 2 gånger i RLD N, mest för att testa var vi står och för att miljö och störningsträna.

R*Blue Sanits "Keela" har under året tävlat flitigt 4 starter i RLD N och alla med topp poäng. Titeln i hamn. Det gick av bara farten så hade hon även fixat RLD F, här kom dock första och ända icke godkända rundan, vilket var bra för matte, Det hade ju gått så lätt fram till dess, bra att veta vad som kan störa henne och Keela i tävlings situationen.

R*Black Army "Messi" Har gjort 2 starter i RLD N men inte nått riktigt ända fram.

På KM, blev Segra 12:a och Merlot 10:a i Rally ny/fort.

 

Utställning:Merlot har varit i utställningen 4 gånger alla med och CK samt två reservCert. " Jakt-BIR vid SSRK-utställningar har det blivit och placering i Jakt-BIS finalen, en 4:e och en 3:e plats.

Segra fick följa med på vänstervarv en gång, vilket resulterade i ett VG men med orden "den hunden vill jag se när hon vuxit färdigt och inte bara är 4 långa ben" från domaren.

 

Nosework: Denna grenen har gjort entre på våran bana. Messi har fixat Godkänt doftprov Eukalyptus. Han har även blivit totalsegrare i en inofficiell nosework tävling.

 

På årets Tollarspecialen närvarade Phernilla med Merlot. Det var ett trevligt arrangemangg, med väldigt mycket regn. Vi blevförförsta gången i Merlots specialen karriär utan HP. Vi startade TJP, med ett 0:e pris. Annars låg vi mest i stugan, då jag var dålig. Vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna på Forsvik.

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

Årets jakt har varit rolig, för mats och hundarna.

De har jagat älg och väldigt mycket småvilt. Det har blivit flera rådjur, några vildsvin. Alla har skött sig bra, och motat fram älgar och andra djur till andra skyttar under hösten. Lakrits har gjort en del skarpa eftersök, med bra resultat.

 

Merlot, Segra och jag har gått flera olika kurser.. Så som Rally, Lydnad mm

 

I rapporter från valpköpare under året, så vet vi att Mysan har blivit gammelmormor, då Grid blivit mormor i Norge. Det har även kommit en del tråkiga rapporter. Trym har fått somna in, då han hade någon form av allergi som de aldrig fick ordning på. Sedan har Röntgen resultaten ramlat in, vissa roligare än andra.

R* Blue Saints "Keela HD C ED ua

R* Röda Havet "Segra" HD C ED 2

R* White Lions "Leo" HD A/B ED ua dock ej off

R*Green Devils "Micro" HD A ED ua

R* Black Army "Messi" HD A ED ua

 

 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att målen i år var lite för högt ställda, men bara pga min sjukdom, trotts detta men för att jag är på bättringsvägen nu, sätter vi höga mål inför 2017.

 

Målen för 2017 finns nu under en egen filk.

Vi hoppas också på positiva och trevliga berättelser från våra valpköpare och ser fram emot att träffa alla på valpträff eller ute på något annat evenemang.

2017 blir ett tävlings och tränings år för oss, för det kan väl inte bli ett sämre år än 2016 varit.

Phernilla och Mats

 

 

Året 2015

 

 

2015 började med att 6 st nya Ruskusar såg dagensljus. Den 13 januari föddes supporterkullen!

 

Årets mål har inte nåtts, vilket till största delen berott på att jag har varit sjuk.

 

Fast vissa nåde vi och några mål överskred alla förväntningar.

 

Vi har alltså inte varit så mycket på tävlingsbanorna i år, men några starter har vi.

 

I lydnaden gjorde Merlot 5 officiella starter i Lydnadsklass I med 2st 3:e pris, 1st 2:a pris och 2 st 1:a pris. Min träningskompis Birgitta startade 4 av de gångerna med henne. På KM blev det 117p av 160 möjliga och en 5:e plats.

 

Merlot och jag har gjort två starter i TJP. men ett 3:e pris som bästa resultat. Detta fixade vi i debuten på Specialen.

 

Viltspår: Vi har inte gått några viltspår alls i år.

 

Rallylydnad: Merlot och jag har startat några gånger i RLD F, men det räckte aldrig riktigt ända fram till uppflyttningspoäng. Jag har även tävlat med Tosse i tre tävlingar och vi fixade titteln RLD N. Jag fick även frtroendet i våras att starta men Birgittas Charga och vi fixade uppflyttningspoäng, tyvärr så somnade Charga in under sommaren, så vi han aldrig fixa titeln.

 

Utställning: Det är här det gått bättre än man kunnat drömma om. Mysan har gjort 3 vänstervar i år alla i vinnarutställningar och i alla tagit Vinnar titlarna SE VV Nord VV och VEUW, vilken avlsutning på Mysans utställningskarriär. Segra har debuterat i valpklass och fått fin kritik alla gångerna, men inga HP, pga hennes vita strumpor. Merlot har bara ställts 2 gånger, specialen se nedan och i Eskilstuna i Jaktklass, tyvärr blev det KEP, då hon klev på något otäckt och blev lite halt.

 

På årets Tollarspecialen närvarade Phernilla med Merlot och Segra. Det var ett trevligt arrangemangg. Vi blev topp 8 i Ökk, med HP. Segra blev sist i sin valpklass. Vi startade TJP, med 3:e pris som resultat. Annars låg vi mest i stugan, då jag var dålig. Vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna på Sälen.

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

Årets jakt har varit rolig, för mats och hundarna.

De har jagat älg och väldigt mycket småvilt. Det har blivit flera rådjur, några vildsvin. Alla har skött sig bra, och motat fram älgar och andra djur till andra skyttar under hösten. Lakrits har gjort en del skarpa eftersök, med bra resultat.

 

Merlot, Segra och jag har gått flera olika kurser.. Merlot och jag gick en kurs i Rally avanserad-Mästare med högerhandling.. det var kul och tycker vi gjorde bra ifrån oss. Segra har gått valpkurs och Nybörjarkurs i rally.

 

I rapporter från valpköpare under året, är alla nöjda och glada över sina hundar, de gamla jobbar på med sina och de jagar på. De nya är ju ännu så unga, så de har ju inte hunnit göra så mycket. Mirco har iaf varit på fågeljakt. Keela har gått kurser och är färdig för att starta RLD N. Leo har tyvärr drabbats av tollarsjuka, men svarar bra på behandlingen och är en go kille. Yellow njuter av livet i Norge och Messi, tränar hårt med matte, skulle inte förvåna mig om vi under 2016 får se dem på lydnadstävlingar! Merlot, Segra, Micro och Keela har varit och träffat Helen Hamlin i Uppsala och bidragit med blod till forskningen om Tollarsjukan. Mysan och Lakrits har hjälp till att utbilda Norska veterinärer i Ögonlysning. Alla Svarta är lysta, Rotella ser väldigt dåligt på sitt ena öga, det har försämrats väldigt fort...

 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att målen i år var lite för högt ställda, men bara pga min sjukdom, trotts detta och att jag faktiskt inte är frisk ännu, sätter vi höga mål inför 2016.

 

Målen för 2016

finns nu under en egen filk. Vi hoppas också på positiva och trevliga berättelser från våra valpköpare.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2016 med planerad valpkull i augusti.

Phernilla och Mats

 

Året 2014

 

 

Ännu ett år har gått och vilket år!!

 

Nästan alla våra mål nåddes och det med råge på vissa!

 

Vi har alltså gjort en del på tävlingsbanorna i år.

 

I lydnaden gjorde Merlot bara 2 officiella starter i Lydnadsklass I med 2st 3:e pris. Däremot fixa hon 155 p på KM efer att inte varken tränat eller tävlat Lydnad på 6 månader.

 

Merlot har startat WT, och det gick riktigt bra.

 

Merlot blev bortlottad när vi ville starta TJP

 

Viltspår: Merlot och Mats fixade Championatet, Lakrits tycker att fejkspår är inget att gå.

 

Rallylydnad: Rotella startade på KM, och dubblade nästa poängen från i fjol.. och hon tycker det är roligt.

Merlot har fixat RLD N och tagit ett uppflyttningsresultat i Fortsättningsklassen.

 

Utställning:Merlot har varit på ett antal utställningar med Excellent som betyg på de flesta och med några CK samt ett Cert.

Mysan är ställd två gåger med BIR och BIR-veteran båda gångerna, den sista resulterade även i 2 SV-14 titlar

 

Merlot genomförde FB-R dagarna innan specialen nere i Laholm, med bra resultat.

 

På årets Tollarspecialen närvarade Phernilla med Merlot. Det var ett trevligt arrangemangg, utan regn. Vi blev topp 13 i Ökk, med H. Vi startade WT, med 52 poäng, Vi testade även på prova på Tollingjaktprov, med bra stadga och tyst är hon. Annars tittade vi och hejade på Merlots syskon och föräldrar som gjorde bra resultat. Vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna på Laholm.

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

Årets jakt har varit rolig, för mats och hundarna.

De har jagat älg och väldigt mycket småvilt. Det har blivit flera rådjur, några vildsvin. Alla har skött sig bra, och motat fram älgar och andra djur till andra skyttar under hösten. Lakrits har gjort en del skarpa eftersök, med bra resultat.

 

Merlot och jag har gått flera olika kurser.. Så som lite olika provapå kurser i HtM vilket vi tänker prova på under nästa år att tävla i.

 

I rapporter från valpköpare under året, så vet vi att Mysan har blivit mormor, då Grid blivit mamma i Norge. Samt att det skjutits älg för både Trym och Mimer!

 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att målen var i år mer lagom ställda, och att de flesta uppnåddes under 2014.

 

Målen för 2015 finns nu under en egen filk. Vi hoppas också på positiva och trevliga berättelser från våra valpköpare.

 

Ser med tillförsikt fram mot en hektisk start 2015 med valpkull under januari.

Phernilla och Mats

 

Året 2013

 

 

Tänk vad åren går fort.

 

Det tråkiga detta år är att målen inte är uppnådda först för att Merlot hade en urinvägsinfektion under våren, som hon åt medicin för och fick tävlingsförbud och under hösten var det mitt knä som satte stopp för det. Väntar nu på operation under januari. Årets roliga händelser är raporterna från valpköparna. Ricko (Ymer) har tagit första pris på ledhundsprov, bland annat, annars handlar berättelserna från valpköparna om lyckade jakter och hur bra de trivs med sina hundar. Vilket glädjer en uppfödare, samt att Merlot fixat en jaktmerit.

 

Vi har trots allt gjort en del på tävlingsbanorna i år.

 

I lydnaden har Merlot gjort några tävlingar till i Lydnadsklass I. Som bäst ett 3:e pris.

 

Merlot har startat två WT, och det går bättre för varje gång

 

Merlot har gjort Tollarklubbens apporteringstest med godkänt som resultat!!!

 

Viltspår: Har inte hänt något mer än träning. på grund av mitt knä är detta överlämnat på Mats.

 

Rallylydnad: Rotella startade på KM, för att testa hennes psyke, vi tävling, vi skrapade ihop 27 poäng- Men det viktigaste var att Rotella hade svansen på ruggen och att den viftade medan vi tävlade, utan för banan blad alla hundar hänger den.

 

Utställning:Merlot har varit på ett antal utställningar med Excellent som betyg på de flesta och med några CK.

Rotella testades även här, men detta var lite för jobbigt för henne.. vilket påverkade betyget på henne det blev VG

 

På årets Tollarspecialen närvarade Phernilla med Merlot. Det var ett trevligt arrangemangg, utan regn. Vi blev topp 9 Ökk, med HP, Vi startade WT, med 8 poäng, och lydnaden avstod vi i värmen. Annars tittade vi och hejade på Merlots syskon och föräldrar som gjorde bra resultat. Vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna i Höör.

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

Årets jakt har varit rolig, för mats och hundarna.

De har jagat älg och väldigt mycket småvilt. Det har blivit flera rådjur, några vildsvin. Alla har skött sig bra, och motat fram älgar och andra djur till andra skyttar under hösten. Lakrits har gjort en hel del skarpa eftersök, med bra resultat.

 

Årets Nyårsfirande var lugnt. Ingen av hundarna bryr sig om att det smäller utanför, trots att det lät som om kriget kommit till stan. Smällandet började redan den 22:e dec och håller på än idag (6/1)

 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att målen var lite högt ställda på vissa ställen, menvissa av de viktigaste uppnåddes under 2013.

 

Målen för 2014 finns nu under en egen filk. Vi hoppas också på positiva och trevliga berättelser från våra valpköpare.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2014.

Phernilla och Mats

 

Året 2012

 

 

Ännu ett år är till ända.

 

Det tråkiga detta år är att Lakrits har varit skada och gått på rehab. En ännu tråkigare händelse är att vår träningskompis Billy dog, endast 36 år ung, saknaden är enorm. Vila i frid vännen. Det roliga är att Rotella och Lakrits är båda helt återställda efter sina skador och har båda avslutat sin rehab. En annan rolig nyhet är att vi fått in lite fler resultat på HD-status på valparna. 2 st ett A ch ett B. Annars handlar berättelserna från valpköparna om lyckade jakter och hur bra de trivs med sina hundar. Vilket glädjer en uppfödare.

 

Vi har gjort en del på tävlingsbanorna i år.

 

I lydnaden har Merlot gjort debut och sedan några tävlingar till i Lydnadsklass I.Som bäst ett 3:e pris.

 

Merlot har startat ett WT, mest för att matte skulle lära sig vad det var.

 

Viltspår: Både Merlot och Rotella har fixat godkänt anlag.

 

Rallylydnad: Merlot har tränat det lite och startat en tävling, där vi skrapade ihop 0 poäng, De flesta minusen stod matte för. men vi blev inte diskade och vi hade roligt.

 

Utställning:Merlot har varit på ett antal utställningar med Excellent som betyg på de flestaoch med några CK.

Ymer har ställts ut för första gången han fick Excellen i Ökl, med CK och blev BIR.

 

På årets Tollarspecialen närvarade Phernilla med Merlot. Det var ett trevligt arrangemangg, utan regn. Vi blev 2:a Ukk, med HP, sedan någon stans mellan 9:e och 12:e plats i bästa tik av ca 200 tikar. Vi startade WT, med 8 poäng, och Lydnads klass I, som vi bröt. Var väldigt mycket aniner och kaninskit på planerna under lydnadstävlingarna. Annars tittade vi och hejade på Merlots syskon och föräldrar som gjorde bra resultat. Vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna på Öland.

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

Årets jakt har varit rolig.

Sedan har vi jagat älg och väldigt mycket småvilt. Det har blivit flera rådjur, några vildsvin. Mats fik fälla en älg första dagen på jakten i oktober, tyvärr inte för bvåra hundar, men Både Mysan och Lakrits har motat fram älgar till andra skyttar under hösten.

 

Årets Nyårsfirande var lugnt. Ingen av hundarna bryr sig inte om att det smäller utanför, trotts att det lät som om kriget kommit till stan. Smällandet började redan den 22:e dec och håller på än idag (5/1)

 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att målen var lite högt ställda på vissa ställen, men andra uppnåddes under 2012.

 

Målen för 2013 finns nu under en egen filk. Vi hoppas också på positiva och trevliga berättelser från våra valpköpare.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2013.

Phernilla och Mats

 

Året 2011

 

Så har det gått ännu ett år.

 

Är året som vi helst glömmer. Rotella har blivit ormbiten och där försvann mycket av det roliga. Sedan fick hon även arbågen sliten ur led. Så nu är hon endast jakthund och har övergått i Mats ägo. Rolig nyhet är att det kommit en hund till i kenneln. Det är nu ordning och reda i kenneln igen vi har en tollare igen. Det är Hircum's Tanariva "Merlot" som flyttat in hos Phernilla. En annan rolig nyhet är att vi fått in lite fler resultat på HD-status på valparna. 2 st A. Tråkigare är att en valp ur fösta kullen hade D.

 

Vi har gjort en del på tävlingsbanorna i år trots alla skador på Rotella.

 

I lydnaden har både Rotella och Lakrits gjort KM i klass I. och Rotella startade officellt i Länsmästerskapen och det blev en 3:e plats. Tyvärr räckte det med ett 0 pris.

 

Jaktprov av olika slag har vi inte startat alls i år.

 

Viltspår: Blev inga Rotella möte ju ormen på genrepet.

Utställning: I år blev det glesare igen med våra besök i utställningsringen. Rotella blev bäst i rasen på klubbens vackraste hund och Lakrits och Mysan, ställdes på HUND 2012, men utan framgång. Merlot har ställts inofficiellt några gånger med BIR som bästa resultat.

 

På årets Tollarspecialen närvarade Phernilla med Merlot. Det var ett trevligt arrangemangg, med ganska mycket regn. Vi blev 3:e bästa tikvalp i valpklass 1. Annars tittade vi och hejade på Merlots föräldrar som gjorde bra resultat. Vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna i Sälen

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

Årets jakt har varit rolig.

Sedan har vi jagat älg och väldigt mycket småvilt. Det har blivit flera rådjur, nägra vildsvn och en räv.

 

Årets Nyårsfirande var lugnt. Ingen av hundarna bryr sig inte om att det smäller utanför. Det var ovanligt lungt på smällande i år.

 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det inte hände så mycket av det som var tänkt under 2011.

 

Målen för 2012 är att vi försöka vara ute lite mer och visa upp oss. Rotella ska gå anlag i viltspår. Mysan och Lakrits ska vi försöka starta i öppenklass viltspår. Merlot ska ut på officiella utställningar. Förhoppningsvis ska hon vara klar för att starta tollingjaktprov på specialen. Vi har som mål att ta LPI. Gå anlag i viltspår och börja träna rallylydnad. Vi hoppas också på positiva och trevliga berättelser från våra valpköpare.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2012.

Phernilla och Mats

 

Året 2010

 

 

Så har det gått ännu ett år.

 

I år har vi inga tråkiga nyheter, det känns så skönt att bara rapportera glada nyheter. En ny kull föddes på Ruskus under midsommarafton 2010. Det blev 5 st jättar, 2 tikar och 3 hanar.

 

Vi har gjort en del på tävlingsbanorna i år trots at vi hade en valpkull.

 

I lydnaden har både Rotella och Lakrits gjort debut inofficiell i klass I. Det blev inga superresultat.

 

Jaktprov av olika slag har vi inte startat alls i år.

 

Viltspår: Mysan och Lakrits gjorde sina anlagsprov i maj, och blev godkända. Rotella gjorde sitt i augusti och blev inte godkänd, men det är ju roligare med färsk älg. Lakrits startade öppenklass i augusti men han och husse bröt.

 

Utställning: I år blev det glesare igen med våra besök i utställningsringen. Mysan avslutade året med dett BIR. Rotella och Lakrits fick mest 1:or eller något HP i unghundsklasserna på de få utställningar de var på. I årets sista utställning gjorde de debut i öppenklass. Båda med släta 1:or. Inte lätt att slå sin mamma.

 

På årets Tollarspecialen närvarade Phernilla utan hund. Det var ett trevligt arrangemangg, med ganska mycket regn. Men vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna i Norrköping. Tack Lena och Torgny på Kolmossens kennel, för att jag fick bo hos er.

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

Årets jakt har varit rolig.

Rotellas första älg blev fälld. Sedan har vi jagat väldigt mycket småvilt. Det har blivit flera rådjur och en räv.

 

Årets Nyårsfirande var lugnt. Ingen av hundarna bryr sig inte om att det smäller utanför. Det var ovanligt lungt på smällande i år.

 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det inte hände så mycket av det som var tänkt under 2010. Mysan var ju dräktig eller hade valpar en stor del av året.

 

Målen för 2011 är att vi försöka vara ute lite mer och visa upp oss. Rotella ska tävla i lydnad. Mysan, och Lakrits ska sikta på att fixa 3 1:or var i öppenklass i viltspår. Älghundarna får från och med 2011 bli Viltspårschampions. Rotella ska först klara anlaget och sedan hoppas vi även hinna fixa ett championat åt henne. De ska också ut och visa sig i utställningsringen. Vi hoppas också på positiva och trevliga berättelser från våra valpköpare. Sedan hoppas vi att det under våren/sommaren flyttar in en tollare igen. Målet med henne är att gå en valpkurs samt ställa ut på några valputställningar.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2011.

Phernilla och Mats

 

Året 2009

 

 

Så har det gått ännu ett år.

 

Det tråkiga först. Blaise genomgick sin andra operation för juvertumörer, i januari. Hon hämtade sig bra efter både den och den operation hon gjorde i december 2008. Men tyvärr så drabbades hon av ett insulinom i maj. Så den 14 maj fick hon somna in. Hon är oerhört saknad.

 

En annan tråkig sak som hända var att vi var tvugna att avstå från den planerade golden kullen.

 

Vi har bara varit på lite olika utställningar i åfret, mest för att Rotella och Lakrits, skulle få prova på.

 

I lydnad blev det ingen start alls under året.

 

Jaktprov av olika slag har vi inte startat alls i år.

 

Viltspår: Blev ingen start 2009.

 

Utställning: I år blev det 9 besök i utställningsringen. Rotella startade sin karriär med att bli BIS-valp. Sedan slög hon brosan i ett antal genom att bli BIR-valp. Mysan har tagit BIR i de flesta av de utställningar hon varit på. Lakrits tog BIR titeln från sin mor vid ett tillfälle. Vid en utsällning fick både Mysan och Lakrits varsin 0:a på grund av att de var för små. Mysan missade med 3 mm. Laktris unghund, var 1,5 cm för låg.

 

Roligaste utsällningen för året var Säk´s tvådagars utställning i Rättvik. Där Mysan blev BIR på söndagen och best av de 15 startade hundarna. På Lördagen fick hon en slät 1:a men domaren grät för att han inte kunde ge henne CK på grund av att hon hade förmycket vit svansen. Då blev hon ändå den med bäst betyg av 17 hundar. Det var roligt att se att hon stod sig bra i så kraftig konkurrens. Vanligt vis är det ju bara mina 3 på en utställning. Rotella blev bästa juniortik båda dagarna.

 

På årets Tollarspecialen närvarade vi inte. Men vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna i Värmland, ingen nämnd ingen glömd.

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

Årets jakt har varit lite si och så.

Mysan löpte under älgjaktsveckan. Lakrits och Rotella var med någon gång, men mest jagades det de andra hundarna i jaktlaget under hösten. Alla tre var med under någon under småviltsjakten.

 

Årets Nyårsfirande var lugnt. Ingen av hundarna bryr sig inte om att det smäller utanför.

 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det var i utställnings ringen vi visade upp oss. Och att det inte händå så mycket mer.

 

Under 2010 ska vi försöka vara ute lite mer och visa upp oss. Mysan, Lakrits och Rotella ska alla ut i viltspåret. De ska också ut och visa sig i utställningsringen. Rotella ska gå en lydnadskurs, medans Mysan och Lakrits ska gå en aktiveringskurs under våren. Kanske blir det inofficell start i lydnand för Rotella. Ny valpkull planeras, på vårens löp på Mysan. Vi hoppas också på positiva och trevliga berättelser från våra valpköpare.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2010.

Phernilla och Mats

 

Året 2008

 

 

Så har det gått ännu ett år.

 

Det tråkiga först. Blaise fick flera juvertumörer, vilket gjorde att vi valde att operera henne under december och en operation väntar i januari. Sedan hoppas vi att hon ska må bra igen.

 

Då är de första Ruskusarna äntligen födda, men det blev inte i februari som vi trott, utan i augusti. Mysan och Viggo fick fyra små lakritsbitar. Vi har behållit två av valparna, så välkomna Lakritsal och Rotella.

 

Det har varit riktigt dåligt med vår närvaro på tävlingar under året. Efter att valparna fötts så lade vi allt tävlande på is för resten av året.

 

I lydnaden har Blaise gjort officiell debut i klass II Vi hade tre starter och ett 2:a pris som bäst. Vi behöver öva rutan.

 

Jaktprov av olika slag har vi inte startat alls i år.

 

Viltspår: Blaise gjorde en start och fick sitt 3:e första pris och blev Svensk viltspårschampion. Kajsa startade samma dag i anlagsklass och blev godkänd. Kretsmästerskapet blev inställt så vi kunde inte försvara vår titel i år.

 

Utställning: I år blev det ännu glesare med våra besök i utställningsringen. Det blev tre utställningar var för Blaise och Mysan. Med World dog show som det sista och det stora målet för året..

 

Där blev Blaise oplacerad i Championklass med very good som betyg. Mysan fick Cert och Excellent och blev 3:e bästa tik..

 

På årets Tollarspecialen närvarade vi inte. Men vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna i Stockholm.

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

Årets jakt har varit lite si och så.

 

Det är ju dåligt med älg. Det har i alla fall skjutits några älgar för de andra hundarna i jaktlaget under hösten. Blaise har tagit hand om rådjurs- och småviltsjakten själv i år. Det har blivit 2 rådjur och en hare. Sedan har det skjutits 2 vildsvin. Var av ett för Mysan på hennes första jakt efter valpledigheten.

 

Årets Nyårsfirande var lugnt. Ingen av hundarna bryr sig inte om att det smäller utanför. Och tur är väl det då det började smälla här redan 5 december.

 

Sammanfattningsvis kan man väl säga att det inte hände så mycket av det som var tänkt under 2008. Mysan var ju dräktig eller hade valpar en stor del av året.

 

Under 2009 ska vi försöka vara ute lite mer och visa upp oss. Blaise ska första få komma i form, efter operationerna, sedan blir det lite lydnad och utställning i veteranklass. Kajsa ska starta viltspår och förhoppningsvis få en kull under året. Mysan ska gå jaktprov av olika former. Lakrits och Rotella ska gå en valpkurs under våren. De ska också ut och visa sig i utställningsringen. Vi hoppas också på positiva och trevliga berättelser från våra valpköpare.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2009.

Phernilla och Mats

 

Året 2007

 

 

så var ännu ett år till ända.

 

Vi tar väl det tråkiga först. I augusti fick Rufus somna in. Då hans ljudrädsla var ohanterbar. Vi vill ändå tacka Gun för den mysiga hund han var då allt var tyst och lugnt runt honom.

 

Vi har fortfarande inte haft någon valpkull, så i år blev det inga nya Ruskusar. Mysan har parats med Frolingens Viggo och valpar väntas i början av nästa år. Vi har även börjat meritera en kompis golden (Kajsa), för tänkt avel under 2008.

 

I tävlingssammanhang har det varit upp och ner under året.

 

Lydnad: Har vi ej startat officiellt. Blaise startade bara på KM och fick ett tredje pris och en 4:e plats. Kajsa Startade i en träningstävlig och fick ett 3:e pris. I Km blev det en 10:e plats och ett 0 pris.

 

Under hösten gick Blaise och Kajsa lydnadskurser. Under våren gick Mysan sin sista lydnadskurs. Nu behagade löpa under kursen. Vi har insett att hon inte är någon tävligslydnads hund, så nu tränar vi bara hemma för att det är roligt.

 

Viltspår: Blaise är vår ända startande. Och vilka starter. 3 st. 1:a pris. Dock var bara två officiella. Första starten var Kretsmästerskap i Strängnäs-Gripsholms jaktvårdskrets. Där blev i Kretsmästare och kvalificerade till länsmästerskapen (inoff) där vi kom 7:a sedan gick vi ett ordinarie viltspår och fick 1:a. tyvärr han vi inte med något mer spår innan älgjakten började och sedan har det varit omöjligt att hitta en domare som inte jagar eller har mark där det inte jagas.

 

Ledhundsprov: Mysan startade på ett ledhundsprov och fick ett 0 pris. Det fanns ingen älg i den skogen där hon gick sitt prov.

 

Utställning: Ni som hängt med under tidigare år vet att jag brukar vara i utställnings ringen titt som tätt. Det har varit lite glesare på besöken i år än förra året.

 

Kajsa var på en utställning där det blev en slät 1:a i Ökl. Kajsa är ju en mörk golden och hon har ingen ringträning. Så vi är nöjda. Blaise har bara visat 2 gånger under året. Detta skedde på hösten. I oktober åkte vi ner till Madelene i Mjölby och då passade vi på att ställa där. Det blev 2:a Btkl och CK. Sedan åkte vi till Hund 2007 med en naken och tråkig Blaise och blev opl i CHkl. Nu har vi årets stjärna kvar. Mysan. Det blev 7 utställningar för henne i år. Det började i Heby i Mars. Det var en älghundsutställning och Mysan blev BIS-4. Var skulle detta sluta. den följdes upp med 4CK, 1 HP och 3BIR. Nu var det bara hund2007 kvar. Här hade vi tuff konkurrens. Det har aldrig tidigare varit tre tikar i samma utställning när Mysan ställts ut. Vi blev BIR och fick titeln Nordisk Vinnare 2007. Kanon slut på året.

 

På årets Tollarspecialen närvarade vi inte. Den kolliderade med Länsmästerskapen. Men vi gratulerar alla Apollons barn, barnbarn och barnbarns barn, som visade framtassarna i Tånga Hed.

 

Apollons ättlingar har även varit duktiga under hela året. Grattis och lycka till med kommande tävlingar.

 

I Norge hade man en svartspecial, men vi kunde tyvärr inte närvara där heller. Vi grattar i alla fall Mysans halvbror Marco som blev utsedd till bästa avelshanne.

 

Årets jakt har varit lite si och så.

Det är ju dåligt med älg. Det har i alla fall skjutits några älgar för Mysan och de andra hundarna i jaktlaget under hösten. Blaise har tagit hand om rådjurs- och småviltsjakten själv i år. Det har blivit 4 rådjur, en hare och två duvor.

 

Årets Nyårsfirande var lugnt. Blaise och Mysan bryr sig inte om att det smäller utanför. Nu inser man hur jobbigt det är att ha en ljudrädd hund. När man var upp i det så tänkte man inte på hur lugnt man kan ha det.

 

Under 2008 kommer det hända mycket. Förhoppningsvis är Mysan dräktig och ned kommer med en fin valpkull under slutet av februari. Mysan får sedan vila under våren och försommaren. Årets stora händelse kommer världsvinnar utställningen i Stockholm att bli, där Mysan, Blaise och Kajsa skall ställas. I viltspåret hoppas vi att Blaise ska få sin sista 1:a och att Kajsa också ska fixa SE VCH. Har även som mål att starta Kajsa på apporteringstest, under våren. Nästa mål med Kajsa är att hon skall paras under juli eller augusti. I lydnaden kommer jag träna och starta Blaise och Kajsa. Vi har tänkt spara en valp ur Mysans kull och den skall ut på utställningar och valpkurs under hösten. Jag hoppas också på en tollarvalp under året.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2008.

Phernilla och Mats

 

Året 2006

 

 

Då har ännu ett år gått och det är dags att sammanfatta detta det. Tiden går väldigt fort när man har roligt med sina hundar. Det förstår man när man inser att vi haft tollare i tio år nu.

 

Tack Anna och Petra för att vi fick köpa Apollon för tio år sedan. Tack även för Balder och Blaise. Tack även till Margareth för att du ville använda Apollon så att vi kunde få Blaise. Tack Gun för Rufus, vi älskar honom trots att han är som han är. Och till sist tack till Pål och Hege för att vi fått köpa Mysan.

 

Ett år med Norsk älghund svart. Det har varit väldigt spännande. Man vet aldrig vad hon ska hitta på. Hon ser gärna på TV. Favoriten har varit bonde söker fru. Då lyfter hon på huvudet redan vid signaturmelodin. Kommer det sedan ett djur i bilden, så anfaller vi TV:n med rejäla skall och rest ragg. Ute leker hon gärna med alla hon möter människa som hund. Hon är en expert på att hitta lösningar på problem som hon stöter på. Det finns alltid ett litet hål i staketet som husse missat eller som han inte tror att hon kan ta sig igenom. Tacka vet jag tollare som inte ens försöker vare sig hoppa eller krypa ut. Skulle sedan någon av de andra ha en sak som hon vill ha, ja då lurar hon dem så att hon får den.

 

Vi har fortfarande inte haft någon valpkull, så i år blev det inga nya Ruskusar. Mysan har röntgats med B som resultat. Både Blaise och Rufus har ögonlysts ua. Ännu en veterinär händelse under året är att vi kastrera Rufus.

 

I tävlingssammanhang har det varit upp och ner under året. Rufus var på 5 utställningar under året. Han började med en slät 1:a för att på årets andra utställning ta sitt tredje cert utdelat av en Kanadensisk domare på Lilla Stockholm och blev då SU(u)CH. När han sedan gjorde debut i Championklassen så blev det två CK, officiellt Blaise har i år varit på 7 utställningar och då gått i championklass. Det blev som bäst BIM. Fast högst slår nog ändå 2:a bästa tik på Hund 2006. I den konkurrensen. Hon försvarade även finalplatsen i EHDK´s vackraste hund. I år blev det BIS-R. Mysan har varit på 7 utställningar hon också, men bara två officiella. Det har blivit 6 BIR, en BIG 2 och en BIS 3. Sedan avslutades året på Hund 2006 med stora förväntningar. Va dessa blev intet då hon fick sin första 2:a.

 

I lydnaden blev det bara en officiell start för Blaise i LK II och den renderade i ett 3:e pris. Hon har glömt allt om apportering på lydnadsplanen. I klubbmästerskapen hos EHDK blev hon 2:a LK II och blev 9:a i tävlingen.

Rufus har endast startat i en träningstävling i år, och då deltog han inte i alla momenten ens. Ni som läste förra årets sammanfattning, kanske minns att vi hade några mål med året. I lydnad har bara Mysan uppfyllt dem. Under våren gick alla tre hundarna olika lydnadskurser. Mysan valp, Rufus LKL I och Blaise i tvåan. Så det fanns ju alla chanser i värden att min målsättning skulle fungera, men dessa men. Jag har under ett par terminer nu gått som instruktörsaspirant på vår klubb. Detta är ingen ursäkt, men träningen av mina egna hundar har blivit lidande i år. Under hösten gick bara Mysan lydnadskurs.

 

I år var vi på Tollarspecialen. Det var mer som semester än som tävlande, då Blaise löpte så blev det ingen lydnad. I utställningen blev båda oplacerade i championklass. Men vi gratulerar alla Apollons barn och barnbarn, som visade framtassarna i Mariestad.

 

Viltspårstävlandet har legat nere helt under året, trotts målsättningen att göra Blaise till champion. Vi höll under våren en nybörjarkurs i viltspår på vår hundklubb, så några träningsspår har det blivit för våra hundar och Blaise har gått några riktiga eftersök också.

 

Mysan har gjort debut i jakten. Detta skedde under Älgjaktsveckan i oktober. Den veckan såg de inga älgar, men sedan dess har två älgar fallit för Mysan. Vi har fortsatt jagat med Blaise och Rufus, för att lära Rufus att det är kul med skott. Det fungerar riktigt bra under jakt. Det har blivit några rådjur, duvor, fasaner, harar under våren. Under hösten har det varit dåligt med fällt vilt. Ett Rådjur, en hare och en duva är skörden.

 

Årets nyårsafton var Rufus neddrogad, igen. Tänk om de som köper och skjuter raketer och smällare bara ville skjuta mellan 20.00 och 02.00 den 31/12, så man vet när man ska droga sin hund. Denna jul och nyårshelg har det smällt sedan 22 dec och det lär väl fortsätta en bra bit in på det nya året.

 

Under 2007 tar vi nya tag med att försöka få Blaise till SE VCH. Vill även få Blaise uppflyttade en klass i Lydnaden. Vi ska gå Lydnadskurs I med Mysan, och hoppas på debut på tävlingsplanen. Mysan ska även göra debut i viltspåren, tyvärr kan hennes ras ej bli SE VCH. Hon kommer även att start jaktprov som ledhund Mysan kommer att fortsätta ställas ut en hel del i tränings syfte, men även för meritering.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2007.

Phernilla och Mats

 

Året 2005

 

 

 

Då har ännu ett år gått och det är dags att sammanfatta detta det.

 

Vi har ännu inte haft någon valpkull, men en ny Ruskus blev det ändå. Vi Importerade DeeMysan til Ruskus av Elgberget, vår första Norska älghund svart från Norge. Mysan är en kaxig liten dam, som vi har stora förväntningar på.

 

I tävlingssammanhang har det varit upp och ner under året. Rufus har tagit sitt andra cert i årets sista utställning, annars blev det mest 1:or på de få gånger vi varit ute. Blaise har i år gått i Championklassen de få utställningar som hon varit på. Roligast var nog när hon blev BIM och sedan blev 4:a i BIM-finalen. Det andra tillfället när jag blev stolt var när hon blev 2:a i EHDK´s vackraste hund.

 

I lydnaden har Blaise startat officiellt i LK II och tagit 3:e pris. I klubbmästerskapen hos EHDK vann hon LK II och blev 3:a i tävlingen.

Rufus har gjort debut officiellt under året med flera 3:e pris. I KM kom han 4 i LK I och 6:a i tävlingssammandraget.

 

I år var vi inte på Tollarspecialen. Men vi gratulerar alla Apollons barn och barnbarn, som visade framtassarna i Skåne.

 

Viltspårstävlandet har legat nere helt under året.

 

Rufus har genomgått MH:et och det gick väldigt bra, men vi fick bekräftat vad vi redan visste att han är skottberörd, men det blev inte en 5:a vilket jag trott utan bara en 4:a. Så nu har vi beslutat att Rufus inte kommer att få gå i avel.

 

Vi har jagat mycket med Blaise och Rufus, för att lära Rufus att det är kul med skott. Det fungerar bra under jakt. Det har blivit några rådjur, duvor, fasaner, harar och älgar.

 

Årets nyårsafton var lättare än förra året, men bara för att Rufus var neddrogad.

 

Under 2006 ska vi försöka få Blaise till SE VCH. Vill även få Rufus och Blaise uppflyttade varsin klass i Lydnaden. Vi ska gå grundkurs i viltspår och valpkurs med Mysan. Sedan vore det ju kul om Rufus kunde bli SU(U)CH under året. Mysan kommer att ställas en hel del i tränings syfte.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2006.

Phernilla och Mats