2006

 

Året 2006

 

 

Då har ännu ett år gått och det är dags att sammanfatta detta det. Tiden går väldigt fort när man har roligt med sina hundar. Det förstår man när man inser att vi haft tollare i tio år nu.

 

Tack Anna och Petra för att vi fick köpa Apollon för tio år sedan. Tack även för Balder och Blaise. Tack även till Margareth för att du ville använda Apollon så att vi kunde få Blaise. Tack Gun för Rufus, vi älskar honom trots att han är som han är. Och till sist tack till Pål och Hege för att vi fått köpa Mysan.

 

Ett år med Norsk älghund svart. Det har varit väldigt spännande. Man vet aldrig vad hon ska hitta på. Hon ser gärna på TV. Favoriten har varit bonde söker fru. Då lyfter hon på huvudet redan vid signaturmelodin. Kommer det sedan ett djur i bilden, så anfaller vi TV:n med rejäla skall och rest ragg. Ute leker hon gärna med alla hon möter människa som hund. Hon är en expert på att hitta lösningar på problem som hon stöter på. Det finns alltid ett litet hål i staketet som husse missat eller som han inte tror att hon kan ta sig igenom. Tacka vet jag tollare som inte ens försöker vare sig hoppa eller krypa ut. Skulle sedan någon av de andra ha en sak som hon vill ha, ja då lurar hon dem så att hon får den.

 

Vi har fortfarande inte haft någon valpkull, så i år blev det inga nya Ruskusar. Mysan har röntgats med B som resultat. Både Blaise och Rufus har ögonlysts ua. Ännu en veterinär händelse under året är att vi kastrera Rufus.

 

I tävlingssammanhang har det varit upp och ner under året. Rufus var på 5 utställningar under året. Han började med en slät 1:a för att på årets andra utställning ta sitt tredje cert utdelat av en Kanadensisk domare på Lilla Stockholm och blev då SU(u)CH. När han sedan gjorde debut i Championklassen så blev det två CK, officiellt Blaise har i år varit på 7 utställningar och då gått i championklass. Det blev som bäst BIM. Fast högst slår nog ändå 2:a bästa tik på Hund 2006. I den konkurrensen. Hon försvarade även finalplatsen i EHDK´s vackraste hund. I år blev det BIS-R. Mysan har varit på 7 utställningar hon också, men bara två officiella. Det har blivit 6 BIR, en BIG 2 och en BIS 3. Sedan avslutades året på Hund 2006 med stora förväntningar. Va dessa blev intet då hon fick sin första 2:a.

 

I lydnaden blev det bara en officiell start för Blaise i LK II och den renderade i ett 3:e pris. Hon har glömt allt om apportering på lydnadsplanen. I klubbmästerskapen hos EHDK blev hon 2:a LK II och blev 9:a i tävlingen.

Rufus har endast startat i en träningstävling i år, och då deltog han inte i alla momenten ens. Ni som läste förra årets sammanfattning, kanske minns att vi hade några mål med året. I lydnad har bara Mysan uppfyllt dem. Under våren gick alla tre hundarna olika lydnadskurser. Mysan valp, Rufus LKL I och Blaise i tvåan. Så det fanns ju alla chanser i värden att min målsättning skulle fungera, men dessa men. Jag har under ett par terminer nu gått som instruktörsaspirant på vår klubb. Detta är ingen ursäkt, men träningen av mina egna hundar har blivit lidande i år. Under hösten gick bara Mysan lydnadskurs.

 

I år var vi på Tollarspecialen. Det var mer som semester än som tävlande, då Blaise löpte så blev det ingen lydnad. I utställningen blev båda oplacerade i championklass. Men vi gratulerar alla Apollons barn och barnbarn, som visade framtassarna i Mariestad.

 

Viltspårstävlandet har legat nere helt under året, trotts målsättningen att göra Blaise till champion. Vi höll under våren en nybörjarkurs i viltspår på vår hundklubb, så några träningsspår har det blivit för våra hundar och Blaise har gått några riktiga eftersök också.

 

Mysan har gjort debut i jakten. Detta skedde under Älgjaktsveckan i oktober. Den veckan såg de inga älgar, men sedan dess har två älgar fallit för Mysan. Vi har fortsatt jagat med Blaise och Rufus, för att lära Rufus att det är kul med skott. Det fungerar riktigt bra under jakt. Det har blivit några rådjur, duvor, fasaner, harar under våren. Under hösten har det varit dåligt med fällt vilt. Ett Rådjur, en hare och en duva är skörden.

 

Årets nyårsafton var Rufus neddrogad, igen. Tänk om de som köper och skjuter raketer och smällare bara ville skjuta mellan 20.00 och 02.00 den 31/12, så man vet när man ska droga sin hund. Denna jul och nyårshelg har det smällt sedan 22 dec och det lär väl fortsätta en bra bit in på det nya året.

 

Under 2007 tar vi nya tag med att försöka få Blaise till SE VCH. Vill även få Blaise uppflyttade en klass i Lydnaden. Vi ska gå Lydnadskurs I med Mysan, och hoppas på debut på tävlingsplanen. Mysan ska även göra debut i viltspåren, tyvärr kan hennes ras ej bli SE VCH. Hon kommer även att start jaktprov som ledhund Mysan kommer att fortsätta ställas ut en hel del i tränings syfte, men även för meritering.

 

Ser med tillförsikt fram mot 2007.

Phernilla och Mats

 

Copyright: Ruskus kennel 2005-2014 Vi lånar inte ut några bildet till Stallet.se och likande sidor.